Het verhaal van

Chef Abbas

Chef Abbas | Perzisch restaurant

"Ik sta voor gezonde en verse gerechten tegen een redelijke prijs."

“Mijn naam is Abbas. Ik ben vanuit Iran gevlucht naar Nederland in 1990. In Iran werkte ik in het bedrijf van mijn vader. Eenmaal in Nederland koos ik voor een andere richting. Ik ging werken als kok
en er ging een wereld voor mij open.

Mijn herkomst ben ik trouw gebleven, want de Perzische keuken heeft zoveel te bieden. Bijzondere
smaken en niet pittig, maar met een aroma dat zeer verfijnd is.”

Mijn gerechten

"De smaken verspreidden zich over de hele wereld"

Veel van de ingrediënten die in de Perzische keuken worden gebruikt zijn oorspronkelijk uit China en India afkomstig. De rijst kwam uit China en veel specerijen kwamen uit India. Iran, als middelpunt van veel karavaanroutes, verspreidde de producten via de Arabische en Turkse overheersers over de rest
van het rijk.

Dit zorgde ervoor dat de ingrediënten zelfs Spanje bereikten. Van daaruit vonden ze hun weg naar de rest van Europa en later naar Amerika. Veel producten dragen als gevolg daarvan nog altijd een Arabisch of Perzisch aandoende naam.

Chef Abbas | Perzisch restaurant

Welkom in mijn huiskamer

"Gastvrijheid vind ik belangrijk"

Chef Abbas | Perzisch restaurant

Streven naar perfectie

Dagverse ingrediënten

“Ik kook uitsluitend met dagverse ingrediënten welke bij ondernemers uit de buurt vandaan komen.
Het vlees is halal, van een met zorg geselecteerde slager en het brood wordt speciaal voor mij gebakken.
Mijn groenten worden niet één, niet twee, maar drie keer gewassen alvorens ik ze gebruik
in mijn gerechten. Ook dure ingrediënten schuw ik niet; denk aan saffraan, walnoten en
granaatappel.

Ik streef naar perfectie, dat zit in vele details.

De afgelopen jaren heb ik mij bovendien verdiept in de werking van bepaalde ingrediënten. Wist je bijvoorbeeld dat munt goed is voor de maag en dat kaneel goed is voor je huid?”

Uit de krant

"Van ieder gerecht probeer ik een pareltje te maken"

Met een lach doet Abbas Hossein Zadeh de deur van zijn Gorcumse restaurant open.
De geur van saffraan en dadels komt je vanuit zijn keuken al tegemoet. ,,Momentje, even mijn rijst afmaken, hoor”, zegt hij. Grote bakken rijst en aubergineschotels zet de chef op tafel. ,,Ruik je dat?”, vraagt hij. ,,Dat is de geur van de Perzische keuken. Die heeft veel rust en liefde nodig, en dat komt zonder het te proeven al zó je neus binnen.”

Typisch Perzisch vindt Abbas het gebruik van gezonde en natuurlijke producten. ,,Kijk”, zegt hij, terwijl hij zijn bak met verse kruiden pakt. ,,Dat is het essentiële verschil met kant-en-klaarmaaltijden. Dat je gewoon nog even de kruiden uit je bakje plukt voordat je het opdient.”

AD-Rivierenland

Chef Abbas | Perzisch restaurant